Meta Poeme

Subscribe

ASCENSIE

January 17, 2018 By: cmarghitoiu Category: Poezii

ASCENSIE

Ma catar pe copacul egocentric,
Rigid-agil, info-rebut recuperat,
Ce Dumnezeu ar faptui ‘OM autentic’,
Cand ‘rolul Om’, e foarte bine simulat.

Inviat programat, primesti pofta si fapta,
Antrenat si admis, joci pe scena caverna,
Individ ratacit, tras de stanga la dreapta,
Esti ales fara voie, sa fii fiinta moderna.

Facute la comanda biografiei proiectate,
Bucuri transgresate tes coroana de spini,
Ma lovesc, ma distreaza, necazuri devotate,
Iertati sunt de pedeapsa predestinatii asasini,

Obscurul gandirii divine arunca in iad ideal,
Doar cazand vei urca cu povara ascensie,
Epava de carne aruncata in lacomul val,
Primesti plata mortii cand ai ajuns la pensie.

Uitarea incantarii ingheata sufletul ascetului,
Jupuit imbraci nimicul, cand straiul se refuza,
Din arta aberatiei se naste furia estetului,
Dorind sa umileasca si ucida ostila sa muza.

Unde te vrei straine, daca aici nu poti,
Cine sa te doreasca, deteste, sau admire,
Iluzia dulcetii egoiste e premiera pentru toti,
Panza picturii constientei e transparenta si subtire.

 • InsPiron

  Sunt unii poeti ce si-au comentat si explicat poeziile.
  Ai incercat vreodata acest exercitiu?

  Poezia este sublima prin insasi natura ei, dar este si echivoca.
  Iti da mult curaj sa vorbesti despre lume si viata, dar te si fereste de asumari. Ca poet, nu poti fi condamnat pentru ceea ce gandesti cu adevarat, pentru ca intre tine si interpretarea celorlalti sta mereu simbolismul, ermetismul, filosofia, mesajul imaginilor expresive, limbajul concentrat, etc.

 • cmarghitoiu

  Sa fie clar, mai nimeni nu imi citeste poeziile si asta e principalul fapt, de aici rezulta restul, sau nu rezulta ceva.
  Poezia nu e o teorema sa o explici, dar semana cu o teorema, ea este un efect al unui lant de afirmatii despre ceva, facute de imaginatia si logica interna a creatorului.
  Faptul ca nu vrei sa intri in textele mele sa le zicem ‘poetice, dar mai complicate’, exemplifica situatia.
  Ca sa gusti un joc tre sa stii regulile si sa ai si ceva experienta in contemplarea sau participarea la el. Poezia poate fi un joc facil ori dificil, dependent de autor, iar la dificultate nu exista spectatori, cine si cum sa ii formeze?

 • InsPiron

  Apropos de dificultate, eu ti-am spus la un moment dat ca spatiul se micsoreaza tot mai mult cu cat urci spre varful piramidei. Asa ca este normal sa nu ai foarte multi cititori. In ziua de azi, oare cati mai au timpul si dispozitia necesara sa citeasca poezie?

  Omul are nevoie de speranta, dar si de confirmare, are nevoie de poezie, dar si sa-si asigure un loc in eternitate. Are mai multa nevoie de lucruri palpabile, precum Toma necredinciosul, are nevoie sa simta ca este Om autentic, cum spui tu, in locul rolului de om.

 • cmarghitoiu

  problema e alta:
  poezia e desueta, ea este concurata de poezia informatiei, de tableta sau telefonul care iti pun la dispozitie tot felul de jocuri, mai usor de invatat si jucat, care iti dau si iluzia sau impresia ca faci ceva, ca invingi un partener. Poezia e pasiva, cat timp nu poti patrunde in jocul ei semantic si descoperii in cate feluri poate fi, in cate feluri poti fi tu, daca o exersezi

 • InsPiron

  Cititorul trebuie sa fie in felul lui poet, pentru ca nevoia de a scrie si nevoia de a citi poezie, are aceeasi sursa interioara.

  Un simplu cititor de poezie poate fi mai profund decat un mare poet, Doar ca el n-are talentul literar sa exprime ce simte si gandeste, dar esenta sursei interioare de care vorbeam, poate ca este mult mai luminoasa si clara. Si dorul de a deveni.

 • cmarghitoiu

  ESTI TANAR si inca spectator, asta justifica multe. Spectatorul e o inventie e actorului nu invers, valabil in orice arta, la fel in poezie.
  De la ‘a place’ pana la ‘a face ceva ce place’ e o distanta cosmica, Cand o sa oferi placerea estetica prin inventie, nu a gustului bucatelor, o sa intelegi ce insemna asta.
  Un interpret creativ se lupta cu instrumentul ani de chin, pana il ia in stapanire, dar spectatorul martor al virtuozitatii habar nu are de asta…