Meta Poeme

Subscribe

DINAMICA POETICA

January 28, 2018 By: cmarghitoiu Category: Uncategorized

-Dinamica poetica

Cu mii de ani in urma poezia era regina spectacolului.
Poemele antice aveau dimensiunile unor romane actuale, erau bogate in vorbe si fapte. Cele mai ilustrative exemple sunt marile poeme homerice, Iliada si Odiseea, poemul indian Mahabharata, poemul Ghilgames, etc
In trecutul indepartat poetul era privit ca o fiinta divina, ca un fondator de civilizatie si realemente asta era prin opera, prin ingeniozitatea extrema cu care isi educa semenii, le prezenta o varietate de roluri OM, de variante eroice, ii stimula prin emotie sa intre in pielea diferitelor personaje.
Poezia epica de mari dimensiuni a continuat si in evul mediu si avem exemplul Divinei Comedii, al Paradisului Pierdut, al poemelor Byroniene, sau altor mari poeme-poeti.
Pe masura trecerii timpului poezia devine mai compacta dar inca isi pastreaza caracterul epic, de descriere a unor personaje si aventuri ale acestora.
Marele Eminescu este exemplul cel mai la indemana noastra, el ADUCE GLORIE neamului romanesc.
Intrand in modernitate caracterul epic, narativ de conflict si eveniment, al poemului a inceput sa se estompeze, sa dispara, inlocuit fiind cu mici perle stilistice, cu inventii metaforice din ce in ce mai elaborate, unele clare, stralucitoare, altele depasind prin obscuritate potentialul estetizant al cititorului mediu. Sunt si exceptii care cumva confirma regula.
Dar cum nu oricine se vrea poet si face poezie, este si poet, o mare parte din poezia contemporana este pseudo poetica, este vag incoerenta, numai efort si efect metaforizant, de cautare cu orice pret a metaforei socante, de regula intens pesimista, unori apocaliptica.
Eh ce poti sa zici, asta e cursul estetic al unei parti din viata poetica actuala, nimeni si nimic nu i se poate impotrivi…

 • InsPiron

  Bine spus.
  Dar noi merge tot inainte,… ca inainte era mai bine. 🙂

 • cmarghitoiu

  uneori mergem inainte cand mergem inapoi, alteori invers.
  Pentru multi trecutul e viitor si NOI, suntem un bun exemplu.

 • InsPiron

  Ce este cu link-ul din dreapta “Filosofia Desueta” care de fapt nu functioneaza?

 • cmarghitoiu

  trebuie sa il reactivez, mai am un site cu numele asta, daca esti curios, incearca…

 • cmarghitoiu

  AS vrea sa citesti si spui parerea despre ‘MESAGER’

 • InsPiron

  O sa citesc, deocamdata sunt captat de Filozofia desueta. 🙂